Sedef Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Sedef taşı istiridye, midenin kabuklarından yapılarak hazırlanan taştır. Doğal taşlar arasından Sedef taşları süs eşyalarında ve takı gibi aksesuar ürünlerinde kullanılır. Sedef deniz ve okyanusa sahip olan ülkelerde çıkartılarak yapılır.
Table of Contents
Sedef Taşı Ne Anlama Gelir?
Sedef taşının anlamı cesaret, güç ve bereket kavramlarından oluşur. Sedef adlı maddenin istiridye canlısında yer alan incinin üzerini kaplaması ve sarmasından dolayı “İnci’nin Annesi” anlamına da gelir. Aynı zamanda zarafet, sadelik ve uzun ömür gibi kavramları da karşılar.
Sedef Taşı Nasıl Oluşur?
Sedef taşının oluşumu deniz ve okyanusa sahip ülkelerde çıkartılarak yapılır. Midye, istiridye, salyangoz canlıların kabuklarını kullanılarak taş yapılır. Işıltılı ve parlak yapıya sahip olması için taşlar cilalanır. Narin ve hassas bir yapıya sahip olan taşın sertliği 3 ile 4 arasındadır. Okyanus ve deniz dışında karada yer alan sedef maddesi de taşın yapımında kullanılır.
Sedef Taşı Nerede Çıkarılır?
Organik ve doğal yapıya sahip olan taş okyanus ve deniz etrafında yer alan ülkelerde bulunur. Sedef taşının çıkarıldığı yer Venezuela, Japonya, Çin, Avustralya, Kuzey Amerika gibi ülkelerde daha çok bulunur. Sedef taşının tarihi oldukça uzun döneme dayanır. Çin, Mısır, Sümer ve Hindistan medeniyetinin hâkim olduğu alandır.
Sedef Taşı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Sedef taşı alırken dikkat edilmesi gerekenler söz konusudur. Taşı alırken sahte olup olmadığı konusunda dikkatli olmanız gereklidir. Çoğu alanda sahte taşların sedef şeklindeki renge bürünerek satılır. Sedef taşının gerçek olduğunu anlamak için taşı ısıya bırakarak anlayabilirsiniz. Sahte olan Sedef taşları ısıya maruz kaldığında boyası dökülür. Boyanın dökülmesi ile renk kaybolur. Aynı zamanda boyanın dökülmesi dışında taşın bir kısmı parçalanabilir. Kırıldığı zaman taşın içerisinde ve dışında yer alan rengin aynı olup olmadığına bakarak sahte olup olmadığını çözebilirsiniz.
Sedef Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?
Sedef taşının insan üzerinde birçok etkisi bulunur. Taşın etki olarak kişilerin dinç olmasını sağlar. Kansızlığı önler. Karaciğer, böbrek, mide, bağırsak gibi birçok organa iyi gelir. Aynı zamanda bireylerin olumlu düşünmesini gerçekleştirir. Sedef taşının kendisine has özellikleri bulunur. Sedef taşının özellikleri:
- Parlak, ışıltılı bir taştır.
- Süs eşyası ve takı aksesuarı olarak kullanılır.
- Taşın sertliği 3 ile 4 arasındadır.
- Narin ve hassas yapıya sahiptir.
- Sedef çoğunlukla okyanus ve denize sahip ülkelerde bulunur.
- Bazı durumlarda karalarda da bulunabilen taştır.
- Narin, ışıltılı ve değerli bir maddeden yapılması durumuyla mücevher olarak da kullanılır.
- Görünüşü dışında insana faydası çoktur.
- Ülkemizde sedef daha çok sehpa yapımında kullanılır.
Sedef Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları?
Sedef taşının kullanımı çoğunlukla aksesuar ürünleridir. Taşın naif, parlak ve ender özelliğe sahip olmasından dolayı mücevher, takı ürünleri, sehpa, sandık, düğme çeşitleri ve tespih gibi ürünlerde sıklıkla kullanılır. Göz alıcı olan taş evlerde süs eşyası ürünleri yapılırken de kullanılır.
Sedef Taşı ile Hangi Ritüeller Yapılır?
Sedef taşı ritüelleri ile bereket, güç ve cesaret gibi konularda başvurulabilir. Aynı zamanda birçok konuda hastalığınıza şifa olması için Sedef taşının kullanımı ile ritüellerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sedef Taşı Hangi Çakra ile Uyumludur?
Sedef taşının uyumlu olduğu çakra kalp çakrasıdır. 4. Çakra olarak da adlandırılır. Sedef ile uyumlu olan kalp çakrası birbiriyle etkileşim içerisindedir. Kalp çakrası sevgiyi temel olarak ele alır. Göğüsün orta kısmında konumlanır. Kalp çakrasını fiziksel ve ruhsal olarak değerlendirilir. Şefkat, merhamet, bağışlama ve sevginin yer aldığı ruhsal yapılar öne çıkar.
Sedef Taşının Uyumlu Burçları Nelerdir?
Sedef taşının uyumlu olduğu burçlar boğa, ikizler, yengeç yay ve kova burçlarıdır. Sedef taşının uyumlu olduğu burçlara sahip kişiler Taşı kullanarak olumlu yönde bir enerjiye sahip olabilir. Şifa yönünde etkisi büyük olan ve pozitif enerjiye sahip sedef taşının uyumlu olduğu burçlara olumlu yönde çok fazla etkisi bulunur.
Sedef Taşı Faydaları ve Zararları
Bereket, cesaret ve gücü temsil eden sedef taşının faydaları:
- Sedef taşına sahip olan kişiye zihin açıklığı sağlar.
- Kişinin kan dolaşımı düzene girer.
- Dikkat eksikliği olan kişilerin sedef taşları kullanmasıyla konsantrasyonun artmasını sağlar.
- Bireylerin vücudun bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
- Kişide yara var ise yaranın daha hızlı kapanmasında etkilidir.
- Göz sorunu veya hastalığına sahip kişilere şifa etkisindedir.
- Çoğu hastalıkta şifa kaynağıdır.
- Üreme konusunda etkili bir özelliğe sahiptir.
- Kemik erimesi hastalığında iyileştirici özelliğe sahiptir.
- İştahı kapalı olan kişilerin sorununa şifa niyetinde olan sedef taşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Cilt sorunları için iyileştiricidir.
- Çocukların büyümesi ve gelişmesi konusunda etkilidir.
- Migren gibi baş ağrısı sorunlarında hafifletici etkisi bulunur.
- Kişinin psikolojik olarak iyi hissetmesini sağlar.
- Kişiye enerji verir.
Sedef Taşı Evde Nereye Konur?
Sedef taşının evde konulabileceği yer fazladır. Genellikle sedef takı, sehpa, sandık ve ev için aksesuar üretiminde kullanılır. Evinizin içerisinde birçok alanda sedef taşını yerleştirebilirsiniz. Eğer dikkat dağınıklığı var ise bunun için sedef taşını kullanıyorsanız çalışma masanızda taşı bulundurabilirsiniz. Taşı kullanma amacınıza göre koyacağınız yer değişiklik gösterir. Evde olumlu bir enerji istiyorsanız salonunuzda taşı yerleştirebilirsiniz.
Sedef Taşı Nerede Satılır?
Sedef taşı birçok faydalı özelliği ve popüler olan taş olması özelliğiyle birçok yerde satın alabilirsiniz. Doğal taşların arasında çok fazla özelliğe sahip olan sedef taşını satın almak için güvenilir yerleri tercih etmelisiniz. Sedef taşını internet üzerinden alışveriş sitelerinden satın alabilirsiniz. Ancak satın alırken güvenilir ve popüler olan alışveriş sitelerini tercih etmelisiniz. Çok fazla tercih edilmeyen alışveriş sitelerine karşı dikkatli olunmalıdır.
Sedef Taşı Fiyatı Ne Kadar?
Sedef taşının fiyatı doğal taş olduğu için ve taşın kullanıma göre değişiklik gösterir. Sedef ile aksesuar başta olmak üzere mücevher, sehpa ve sandık gibi birçok eşya üretimi yapılır. Taşın kullanıldığı alana göre fiyatta farklılıklar bulunur. Taşı satın aldığınız yer, eşya, orijinallik durumu, boyutu ve kalitesine göre satış fiyatı belirlenir.
Sedef Taşı Bakımı ve Temizliği?
Sedef taşının bakımı oldukça önemlidir. Uzun bir süre taşın kullanımı için gerekli temizleme işleminin yapılması gereklidir. Taşı aldıktan sonra ve kullanırken aralıklı olarak temizlenmelidir. Doğal taş olması ve narin, hassas yapıya sahip sedef taşını temizlerken dikkat edilmelidir. Sedef taşını temizlemek için birçok yöntem kullanılır:
- İlk temizleme yöntemi oldukça pratiktir. Suyun altında taşları 4 veya 5 dakika temizlemelisiniz.
- İkinci yöntemde ise tuzlu suda sedef taşlarını 10 dakika bekletin.
- Üçüncü temizleme yönteminde sedef taşlarını bir saksı içerisinde yer alan toprağa gömerek 24 saat bekletin.
- Dördüncü yöntemde yakılan tütsünün yanına sedef eklenir.
- Son temizleme yönteminde mumu yakarak yanına sedef taşları eklenerek temizlenir.
Sedef Taşı Hakkında İlginç Bilgiler
Sedef taşı hakkında birçok ilginç bilgiler bulunur. Salyangozun kabukları Sedef maddesi olarak kullanılabilir. Beyaz renge sahip sedef gelen ışıkları emerek gökkuşağı renklerini yansıtır. Eski dönemlere dayanan sedef taşları Osmanlı döneminde padişahlar kızlarının bohçasına sedeften oluşan armağan verilir. Ülkemizin Gaziantep şehrinde yaklaşık 55 tane sedef atölyesi bulunur.
Sedef Taşı Hakkında Her Şey
Sedef taşları istiridye, deniz kulağı malzemesinden oluşur. Latince de Sedef “mater perlarun” kelimesine denk gelir. Sedef taşları doğal olmasıyla birlikte içeriğinde organik maddeler yer alır. Yaşadığınız stres ve sinirliliğinizi azaltacak taş karşılıklı iletişiminizi güçlendirecektir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan ve önemli yere sahip olan doğal taştır. Sedef taşları sıcak su yapısına sahip denizin tuz, kireç ve fosforunun kullanılarak oluşturulmasıyla yapılan maddedir. Sedef taşının birçok çeşidi bulunur.
- Beyaz sedef: Rengi beyaz ve düz yapıya sahiptir.
- Arusek sedef: Tek kabuğa sahip mavi, yeşil ve pembe rengi bulunur.
- Çöp sedef: Koyu renge sahip ve farklı desenden oluşur.
Ayrıca Rodokrozit Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.