Aile Dizimi Nedir?
Aile dizimi uygulaması bireye ait olmayan fakat aileden gelen negatif duygu durumlarını gözler önüne serebilmek ve bu alanda farkındalık yaratmak için yapılan bir terapidir. Çekirdek aile veya daha önceki nesillerde yaşanan göç, travma, göz ardı edilme, haksızlık gibi travmatik olaylar kişide birikmiş duygulara sebep olabilir. Birey geçmişte yaşanan bir olaya takılı kalmışsa ve yaşam kalitesini yükseltemiyorsa öncelik bunun fark edilmesi olmalıdır. Hayatında problem yaratan durumların geçmişten gelen bazı yüklerle olduğunu keşfetmek ve bu olumsuz duygu durumlarını tedavi etmek için aile dizimi programları uygulanmaktadır.
Table of Contents
Aile Dizimi Terapisi Nedir?
Aile dizimi terapi programı, 1990’lı yılların başında Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından hazırlanmıştır. Bir nevi psikoterapi yöntemi olan dizim, bireylerin önceki kuşaklardan başlayarak atalarıyla görünmez bağlarla bağlı olduğunu söyler. Söz konusu bağ, bireyin yaşadığı olayları, başına gelenleri, geçirdiği psikolojik rahatsızlıkları doğrudan etkiler. Yani ailesinde kuşaklar öncesinde yaşanan talihsiz bir durum veya travma olan kişiler, esasında günümüzdeki hayatında da bu olumsuzlukların etkisini çekmektedir.
Aile Dizimi Terapisi Neyi Hedefler?
Aile diziminin hedefi, kuşaklar öncesinden kişilere uzanan geçmiş olumsuz deneyim bağlarını fark ettirmek ve bunları ortadan kaldırmaktır. Ailesinde kuşaklar öncesinden gelen olaylar, bireylerin bugünkü hayatını etkiler ve değiştirir. Aile içinde ataların yaşamın olduğu olumsuzluklar, aile fertlerinin DNA’larına kazınır ve bu şekilde nesilden nesle aktarılır. Dizim terapisine göre bireyler, doğdukları aileler tarafından şekillendirilir ve günümüzde oldukları kişiler haline gelir.
Aile Dizimi Ne İşe Yarar?
Aile diziminin işlevi, bireyin ataları tarafından DNA’larına aktarılan olumsuz koşulların ve duyguların temizlenmesini sağlamaya yöneliktir. Ailelerde ani ve travmatik ölüm, kaza, intihar, şiddet, suç, kürtaj ve anne babanın rolü gibi olaylar, aile sisteminde bozulmalara yol açabilir. Bu tür travmatik hareketler aile sisteminde bozulmalar ya da kopmalar meydana getirebilir. Aile diziminde kopma yaşanmışsa, bu tür travmatik olaylar gelecek kuşakların kaderini derinden etkiler. Dizim terapisine göre, aile içinde yaşanan olaylardan kaynaklanan bozulmalar psikolojik problemlerin temelini oluşturur. Bu kopmalar fark edilip gerekli tedavi süreçleri uygulandığında kişinin kaderini değiştirebilecek bir denge yaratması mümkün olmaktadır.
Kimler Aile Dizimi Yaptırabilir?
Aile dizimi yaptıranlar genellikle geçmiş kuşaklarla ilgili aile bağlarını incelemek isteyenlerden oluşur. Aile bağlarında bulunan kodları çözmeye çalışan kişiler, böylelikle hangi atalardan hangi sorunları miras aldığını net biçimde fark edebilir. Aile içinde kötü olaylar yaşayan, psikolojik açıdan kendini iyi hissetmeyen ve hayatında sürekli aynı sorunları yaşayıp duran kişiler dizim yaptırabilir. Dizim, bireyin hayatında bir türlü çözemediği ve tekrar eden duygusal davranış sorunlarının nedenlerini inceleme, köklerine inme fırsatı verir.
Aile Dizimi Nasıl Uygulanır?
Aile dizimi terapisi, uzman psikologlar tarafından uygulanır. Bireyin atalarından miras kalan kötü davranış, deneyim ve travmalar, dizim terapisinde gün yüzüne çıkar. Aile terapisi uygulamalarında temel yaklaşım, bireyin aile bağlarını canlandırma yoluyla yeniden keşfetmektir. Uygulama terapi yaptıran kişi ve onun aile bireylerini temsil edecek kişilerden oluşan grupla gerçekleştirilir. Aile diziminde ataların doğru yerlere konumlandırılması çok önemlidir. Dizim terapisi uygulamalarında genellikle şu tür yöntemler uygulanır:
- Dizim terapisi yaptıran kişi, aile fertlerini tanımlar ve konumlandırır.
- Bu tanımlamalara göre aile fertleri ile kendi bağlarını yansıtır.
- Aile fertleri olarak canlandırdığı kişiler ise gerçekten konumlandırıldıkları rollere girer.
- Dizim uzman psikolog veya danışman gözetiminde gerçekleştirilir.
- Danışman aile dizimi uygulamasında terapi sürecini başından sonuna kadar kontrol eder.
- Terapi gören ve terapiye yardımcı olan yani aile bireylerinin rollerini oynayan kişilerin birbirini tanımaması önemlidir.
Görüldüğü üzere aile dizimi terapisinde herkesin belirli görev dağılımı söz konusudur. Grup halinde yapılan aile dizimi terapisinde kişilere atanacak rolleri terapi yaptıran kişi belirler. Örnekle açıklamak gerekirse terapi yaptıran kişi karşısındaki 5 kişiden 2. sıradaki kişinin teyzesi, 5. sıradakinin babası olmasını seçerek onlara bu rolleri atar. Uygulamada yer alan grup üyeleri kendilerine tanımlanan rolleri kişilik özelliklerine göre canlandırmaya ve taklit etmeye başlar.
Aile Diziminin Dayandığı Bilimsel Temelleri Nelerdir?
Aile dizimi uygulamasının bilimsel temelleri, 1990’lı yılların başında Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından atılmıştır. Psikoloji ekolünde Hellinger terapisi olarak da bilinen bu yöntem, genetik bilimiyle doğrudan ilgilidir. Çünkü aile bağlarında aktarılan konuların kalıtım odaklı olduğu ifade edilmektedir. Genetikte biyolojik olanın ötesinde epigenetik adıyla adlandırılan deneyim ve çevre etkileşimleri aile dizimi terapisinin temellerini oluşturur. Buna göre yeni bir gen kuşaktan kuşağa aktarılırken biyolojik özelliklerin yanı sıra çevresel faktörleri de taşımaktadır. Söz konusu aktarımlar, atalarımızın deneyimlediği yaşamsal olayların etkilerini nesilden nesle geçmesini sağlar.
Negatif İlişki Kalıplarını Bırakmak İçin Aile Diziminin Önemi
Olumsuz ilişki kalıplarını bırakmada aile dizimi oldukça önemli bir terapi yöntemidir. Pek çok insan fark etmeden hayatında hep aynı ilişki dönüşümlerini yaşamaktadır. Zararlı ilişki kalıpları mutsuzluğun temel nedenleri arasında yer alır. İnsanların çevre ile kurdukları ilişkiler, aile temelli olup fark edilmeden özdeşleşmiş kalıplarla gerçekleşir. Bu yüzden atalardan gelen negatif kalıplar yüzünden olumsuz ilişkiler tekrar tekrar yaşamak mümkündür. Aile diziminde hangi davranış biçiminin nereden geldiğini keşfetme imkanı sunulur. Erken çocukluk döneminde aile içindeki ilişkiler kalıp olarak zihne işlediği için bunlar hayat bolu bireylerin karşısına çıkar. Dizim negatif ilişki kalıplarını bırakmak için çok önemli bir görev üstlenir.
Aile İçi Karışıklıklarda Aile Diziminin Faydaları
Aile içi karışıklarda aile diziminin faydası sayesinde problemlerin çözümü daha basit hale gelir. Ailede sürekli benzer tartışma ve kavgaların çıkması, karmaşanın temel sebepleriyle alakalıdır. Tekrar eden iletişim problemleri, öfke, nefret ve benzeri duygular atalardan miras kalmış olabilir. Aile içi karışıklıkların çözümü için deneyimli psikologlar gözetiminde dizim terapisi yapılabilir. Aile içi dinamikler, esasında yüzyıllar öncesinden kalıtımla gelen sorunlarla ilgili olduğu için daha sağlıklı iletişim kurabilmek için aile diziminin faydalarından yararlanılmalıdır.
Tekrar Eden Kötü Durumlarda Aile Diziminin Faydası
Tekrarlayan kötü durumlara karşı aile dizimi son derece etkili bir yol haritası sunabilir. Hayatın belirli dönemlerinde rutin olarak meydana gelen rutin duygular ve kötü olaylar aile dizimiyle ilgili olabilir. Atalardan gelen çözülememiş hesaplar ve aydınlanmamış birikmişler, dizim sayesinde ortaya çıkabilir. Bu sayede bireye ait olmayan ancak ailesinden ona miras kalmış olumsuz durumların yeniden tekrar etmesi engellenebilir. Bir türlü çözülemeyen ve tekrar eden kötü durumların farkına varıp bunların çözümünü sağlamak için uzman psikologdan aile dizimi terapi hizmeti alınabilir.
Aile Dizimi Kime Yaptırılır?
Aile dizimi yaptırmak isteyenler, son derece hassas bir konu olan aile planlamasında uzman psikologları tercih etmelidir. Dizim hassas bir yöntem olduğu için mutlaka alanında deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Psikolog rehber veya danışman olmadan dizim yapmak istenen faydayı sağlamayacağı gibi bazı problemlere de yol açabilir. Özel atölye çalışmaları ve grup dizim programları kapsamında uzman psikologların desteğini alarak aile dizimi terapileri yaptırılabilir.
Ayrıca Bakınız: Yükselen Burç Nasıl Bulunur?