Vücudumuzdaki Çakralar ve Anlamları
Vücudumuzdaki çakralar ve anlamları, yaşam kalitesini arttırmak isteyenler için önemli bilgiler içermektedir. Reiki, meditasyon ve yoga gibi uygulamalarda adından sık sık söz ettiren çakralar, beden ve ruh dengesini bulmada çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle meditasyon konusunu araştıran kişiler, çakra ve enerji akışı gibi terimlerle karşılaşabilirler. Çakraların tıkalı, dengesiz ve bloke olması insanlarda fiziksel ve psikolojik olarak pek çok sağlık problemine yol açabilir. Çakranın açılması ve akışta olmak hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için öncelikle vücudumuzdaki çakralar ve anlamları konusuna değinmek gerekir.
Table of Contents
Çakra Nedir?
Çakra tanımı yapıldığında en basit haliyle bedenin enerji merkezleri olarak lanse edilebilir. İnsanın bir fiziki bir de spiritüel yani ruhsal beden formu vardır. Batı geleneklerinde ve kültürlerinde çok eski olmayan çakra terimi, Hinduizm ve Budizm gibi doğu geleneklerinde ise oldukça yaygındır. Yoga ve Tantra pratiklerinden temel alan çakra, çok eski zamana kadar bilinen bir enerji merkezidir. Sanskritçe’de tekerlek, dönüş ve döngü anlamlarına gelir.
Çakralar, insanın ruhani bedeninde yer alan enerji merkezleridir. Vücudun belirli noktalarında yer alan bu merkezlerde enerjinin bir girdap gibi tek yönlü döngüsel bir salınım yaptığı bilinmektedir. Bu yüzden sürekli hareket halinde olan enerji çakra adıyla tanımlanır ve aura olarak adlandırılan enerji alanını yaratır. Henüz bilimsel bir somut delile dayanmasa da çakralar binlerce yıllık gelenek ve inanışların bir parçasıdır. Fiziksel varlığın ötesinde enerjisel varlığın ve ruhani oluşumun temelinde çakralar önemli görevler üstlenmektedir.
Vücudumuzdaki Çakralar ve Merkezleri
Vücuttaki çakra merkezleri, bedende dikey bir düzlemde konumlanmıştır. Yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya olacak şekilde sıralama yapılabilir. Vücuttaki çakra merkezleri enerjinin salınım yaptığı 7 ana noktadan oluşur. Söz konusu 7 ana noktada enerji akımı sayesinde organlar ve endokrin sistemle bağlantı kurulur. Çakralar fiziksel beden dışında duygular, ruha hali, mod ve bütünsel iyi oluşla yakından ilgilidir. Çakralar gözle görülmez fakat duyumsal açıdan sezgi yoluyla hissedilebilir. Reiki uzmanları, insanların hangi çakralarında bloke olduğunu sezgisel olarak fak edebilir.
Kök Çakra (Mulahadra)
Kök çakra merkezi, vücutta kuyruk sokumunun bulunduğu bölgede yer alır. Cinsel organlar, böbrekler, omurilik ve hücrelerin yapısı ile doğrudan ilgilidir. En alt pozisyondaki çakra olan Mulahadra, koyu kırmızı renginde ve toprak elementiyle bağlantılıdır. Dünyada var oluş ile ilgili temel ihtiyaçları yöneten enerji merkezidir. Fiziksel ve hayatta kalma duygusu bu çakradan kaynaklanır. Aşırı korku hissi, kök çakrasını bloke ettiğinden çeşitli fiziksel ve ruhsal sorunlar ortaya çıkabilir.
Sakral Çakra (Swadhistana)
Sakral çakra merkezi göbeğin altında konumlanır. Turuncu renkli bu çakra su elementiyle ilgilidir. Üreme organları, böbrekler ve karaciğeri kontrol eder. Cinsel içgüdüleri ve arzuları yöneten enerji merkezidir. Suçluluk duygusu bu çakraya zarar verir. Gerçekleri kabullenmek, kendini sevmek, kendini affetmek ve barış hissiyatı sakral çakrayı aktif hale geçirir. Swadhistana olarak bilinen sakral çakra, sıralamada en alttan 2. çakra konumunda yer alır.
Göbek Çakrası – Solar Pleksus (Manipura)
Göbek çakra merkezi adından da anlaşılacağı üzere vücutta göbek deliği civarında konumlanır. Rengi sarıdır ve sindirim sistemini etkiler. Sindirim problemleri ve sağlık sorunları yaşamamak için Solar Pleksus çakrasının aktif olması gerekir. Göbek çakrası, bireyin kendi kişisel gücünü temsil eder ve ateş elementiyle tanımlanır. Kendini sevmek, kendini kabullenmek ve utanç duygusundan arınmak Manipura’yı besleyip güçlendirir. Göbek çakrasının bloke olmadığı durumlarda kişinin kendisiyle daha barışık bir yaşam sürdüğü görülebilir.
Kalp Çakrası (Anahata)
Kalp çakrası merkezi isminden anlaşılacağı gibi kalbe yakın bir yerdedir. Gövdenin ortasında konumlanan Anahata, tutku ve özgüven duyguları ile ilgilidir. Gerçek sevgi, sevmek ve sevilmek kalp çakrasının enerji akışını etkileyen temel dinamiklerdir. Kayıp, yas ve üzüntü gibi duygular kalp çakrasını bloke ederek enerji dengemizi bozar. Bu tür olumsuz duyguları önce kabul etmek daha sonra sevgi enerjisi ile beslemek kalp çakrasını aktif hale getirir. Kalp çakrasının bağlı olduğu element havadır ve rengi ise yeşildir.
Boğaz Çakrası (Vishuddha)
Boğaz çakrası merkezi, boğazda konumlanır ve hayatın gerçekleri ile beslenir. Gerçek şeyleri konuşmak, dürüst olmak ve yalan söylememek boğaz çakrasının aktif olmasını sağlar. Vishuddha çakrasının rengi mavidir. Kişinin kendini ifade edebilme yeteneği ile doğrudan ilgilidir. Ense, boyun, ses teller, ve boğaz ile ilgili sağlık problemleri öncelikle boğaz çakrasının bloke olmasından sonra meydana gelir. Tiroid hastalıkları da boğaz çakrasının kapalı olduğu zaman ortaya çıkar. Kendi varlığımızla ilgili gerçek kabullenişler ve bireyin kendisine karşı dürüst olması boğaz çakrasını besler. Bu sayede kişi kendini daha iyi ve özgürce ifade ederek dürüst bir yaşam sürebilir.
Alın – Üçüncü Göz Çakrası (Ajna)
Alın veya üçüncü göz çakrasının merkezi iki kaşın ortasından biraz yukarıda bulunur. Alının merkezi denilebilecek yerde konumlanan Ajna çakrası, içgüdüler, ruhani gelişim ve sezgilerle ilgilidir. Durugörü ve içgörü ile ilgili yetenekleri gelişmiş olan kişilerin üçüncü göz çakrası aktiftir. Çivit mavisi renge sahip olan bu çakra fiziksel açıdan hipofiz bezlerini, gözleri, beyni ve genel sinir sistemini etkiler. Kişinin kendisine söylediği yalanlar ve tamamen maddi dünyaya odaklanması üçüncü göz çakrasını bloke eder. Alın çakrasının zarar görmemesi ve bloke olmaması için bireyin maneviyatını ve maddi alem ötesine yönelik çalışmalarını arttırması gerekebilir. Meditasyon ve yoga uygulamalarında sık sık pratik yapanlar üçüncü göz çakrasını geliştirip aktif hale getirebilir.
Tepe Çakrası – Taç Çakra (Sahasrara)
Tepe çakrası veya taç çakra merkezi başın üzerinde konumlanır. Bireyin başının üzerinde bir kral tacı gibi yayılan enerji dalgası olduğu için taç çakra adını almıştır. Kozmik bilinci eve ilahi gücü temsil eder. Taç çakranın rengi eflatun ve beyazdır. Bin yapraklı lotus çiçeği ile sembolize edilen tepe çakrası, ilahi gücün bireye yansımasıdır. Evrendeki konumunu keşfeden ve egosunun üzerine geçen kişilerde taç çakra tamamen açık konuma gelir. Taç çakra aynı zamanda bedendeki 7 farklı çakra diziliminin en tepesinde yer alır.
Vücuttaki Ana Çakraların İşlevi
Bedendeki ana çakraların fonksiyonları fiziki ve ruhsal bedenin sağlıklı işleyişini sağlamaktır. Tüm çakralar devamlı hareket halinde olduğu için bedendeki 7 ana çakranın açık ve aktif halde olması önemlidir. Çakralar dengeli ve akışa açık olduğu zaman bedensel ve ruhsal denge sağlanmış olur. Herhangi bir ana çakrada tıkanıklık meydana geldiyse, bütünsel enerji akışı sekteye uğrar, kısıtlanır veya tamamen kesilir. Bu nedenle bireylerin hali hazırda aktif olan çakra merkezlerini geliştirmenin yanı sıra bloke olmuş veya kısıtlanmış çakra merkezlerini de çalıştırmaya dikkat etmesi gerekir.
Zihin, ruh ve beden birbirine bağlantılı yapılardır. Çakra meditasyonu yapıldığında bir bölgede enerji akışında yaşanan dengesizliğin farkına varmak mümkündür. Çakra meditasyonu, vücuttaki ana enerji merkezleri arasında bağlantı kurulmasını kolaylaştırır. Ayrıca yoga, görselleştirme, reiki, kristal şifa, ses şifası ve akupunktur gibi alternatif enerji düzenleme çalışmaları da etkilidir. Vücudumuzdaki çakralar ve anlamları konusunda daha fazla bilgi sahibi olanlar bu çakraları dengeleme yolunda önemli adımlar atabilir.
Ayrıca Bakınız: Oğlak Burcu Kadının Kullanması Gereken Doğal Taşlar