Safir Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Safir taşı, değerli, nadir ve pahalı olmasıyla bilinir. Doğal taşların arasında safir taşı Mohs sertlik skalasında 9’a denk gelen safir taşının dayanıklılık seviyesi de yüksektir. Korendon mineral türüne ait safir, dayanıklılığı, eşsizliği ve parlak görünümüyle takı sektöründe sıklıkla tercih edilen bir doğal taştır. Safir bünyesinde magnezyum, titanyum, krom ve demir elementleri yer alır.
Table of Contents
Safir Taşı Ne Anlama Gelir?
Safir taşının anlamı mavi renktir. Safir, Latin kökenli saphirus kelimesinden türetilmiştir. Her doğal taşın bir anlamı, belirgin bir işlevi bulunur. Safir ise iletişim taşı olarak bilinir. Öte yandan bazı doğal taşlarda birlikte kullanıldıkları aksesuara göre işlev değişikliği görülebilir. Safir, her koşulda iletişim, huzur, sadakat ve aşk etkisi yüksek olan doğal taştır.
Safir Taşı Nasıl Oluşur?
Safir taşının oluşumu uzun yıllar süresince kayaçların dip kısımlarında gerçekleşir. Alüvyalların biriktiği noktalarda keşfedilen safir taşları, büyük kütle ve dörtgen şeklinde olabilmektedir. Safir taşlarının yapısal olarak doğal ve kristalimsi özelliği bulunur.
Safir Taşı Nerede Çıkarılır?
Hindistan, safir taşının çıkarıldığı yerlerin başında gelir. Pakistan, Kamboçya, Tanzanya, Sri Lanka, Afganistan, Avustralya, Madagaskar, ABD’de safir taşının sıklıkla bulunabildiği ülkelerdendir.
Safir Taşı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Safir taşı alırken dikkat edilmesi gerekenler taşın sentetik olma ihtimali ve üzerinde deformasyon olup olmadığıdır. Öte yandan safir alındıktan sonra muhafaza edilme koşulları da mühim bir konudur. Safir taşının muhafaza edileceği yerde başka kıymetli maden olmamalı, temas etmemelidirler. Aksi halde safir taşları deformasyona uğrar.
Safir Taşı Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?
Safir taşının gerçek olup olmadığını anlamak gerekli teknikleri bildikten sonra oldukça basittir. Buna göre safir taşının gerçekliğinin test edilebileceği teknikler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Safir taşını türdeşiyle birbirlerine sürtüp çizik olup olmayacağına bakılabilir. Bu durumda gerçek safir herhangi bir hasara uğramayacaktır.
- Safir taşının orijinalliğini test etmek için bir diğer yöntem ise taşın içyapısının incelenmesidir. Sahte olan safir taşının iç kısmında hava kabarcıkları olacaktır.
- Safirin renginin yansıması da gerçekliği hakkında ipuçları verir. Işıksız ortamda safirin ışık karşısında yansıttığı renk yalnızca kendi rengi olacaktır.
- Safir alışverişi esnasında taş sertifikası talep edilebilir.
Safir Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?
Renk skalası genellikle mavi ve tonlarından oluşan safir taşının özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir;
- Safir canlı görüntüsüyle çevresine huzur yarar
- Yüksek seviyedeki sıcaklıklara karşı dayanıklıdır
- Öfke kontrolü olan kişilerde sakinleştirici etkisiyle bilinir
- En yaygın yeni mavi olmakla birlikte gri, yeşil, pembe tonlarında safir taşları da bulunur
- Kişilerin doğdukları aylarına göre enerjilerini yükselten kendi doğalarıyla uyumlu doğal taşları bulunur. Eylül doğumlu kişilerin doğal taşı safirdir.
- Safir güven hissi sağlamasıyla da tanınır
- Safir taşının etkileri arasında neşeli ve sağlıklı hissetme özellikleri de yer alır.
Safir Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Safir taşının kullanımı antik dönemlerden beri insanların özellikle zengin ve soylu kesimin yüzük, kolye, küpe, bilezik, halhal benzeri takılarda sıklıkla görülebilmektedir. Safir taşının günlük yaşam içerisinde kullanımı takı haricinde çanta ve cüzdanlarda taşınmasıyla da sağlanabilir.
Safir, beklenen etki ve faydasını gösterebilmek için sahibine yakın mesafede olmalıdır. Hatta tenle temas halinde doğrudan sonuçlar alınabileceği ifade edilir. Evlerde de obje olarak kullanılabilecek safir, nazara ve negatif enerjiye karşı evin istenilen bölgesine konulabilir.
Safir Taşı ile Hangi Ritüeller Yapılır?
Tarih boyunca insanlar, doğal taşları kullanarak pek çok arzularını gerçekleştirme çabası içerisinde olmuşlardır. İsteklere, kişilere, ritüellere hatta durumlara göre bile değişiklik gösterebilen doğal taşlar, insanların mistik beklentilerini karşılamada atalarımızın da sıklıkla başvurduğu çözüm yollarından olmuşlardır.
Safir taşı ritüelleri ile ilgili olarak ise belirgin şekilde adlandırılmış bir ritüel ismi bulunmamaktadır. Ancak her doğal taşın kendine özgü mistik nitelikleri üzerine ritüellerde gerçekleştirilebilmektedir. Niyet üzerine başlayan ritüelde taş, uyumlu olduğu çakra üzerine yerleştirilip enerji akışının sağlanmaya çalışılır.
Safir Taşı Hangi Çakra ile Uyumludur?
Safir taşının uyumlu olduğu çakralar boğaz, göz ve kalp çakralarıdır. Ayrıca safir taşından baş ağrısı ve baş dönmesi sorunlarında da ilgili çakralar üzerine koyularak etkisinden faydalanılabilmektedir. Fizyolojik özelliği kadar ruhsal faydaları da bulunan safir taşının iletişim gücüyle de, partnerler arasındaki bağlarda pek çok sorunun çözümlenmesinde etkili olduğu savunulur.
Safir taşının göz çakrası uyumuyla kişilerin sezgisel yeteneklerini güçlendirdiği ifade edilir. Buna göre iki gözün ortasında bulunduğu belirtilen göz çakrası, kişinin iletişim taşıyla sezgisel kabiliyetini yükselterek sosyal ilişkilerini daha rahat sürdürmesini sağlar. Sezgisel kabiliyeti yüksek kişi rüya yorumları ve bilişsel düşünme kabiliyetinde daha verimli olacaktır.
Safir taşının kalp çakrasıyla da uyumlu olduğu belirtilir. Safir sayesinde bu bölgedeki tıkanıklar açılacak kişi fizyolojik ve psikolojik menfaat sağlayacaktır. Nitekim kişinin kalp çakrasındaki ferahlık, huzur ve mutluluk seviyesini yükseltecek kişinin çevresine daha sevgisinin artacağı savunulur.
Safir Taşının Uyumlu Burçları Nelerdir?
Safir taşının uyumlu olduğu burçlar koç ve başak burçlarıdır. Bu burçlara sahip kişiler için safir taşının etkisi daha da yoğun olabilmektedir. Koç ve başak burcuyla birlikte diğer on burç üzerinde de faydaları gözlemlenir. Öte yandan Koç burcunun fizyolojik sağlık sorunlarının iyileştirilmesinde safir taşının takviyesi yüksek olmaktadır. Kişinin dinginliğe ve huzura ermesine destek olur. Koç burucunun böbrek Başak burcunun ise mide problemlerinde doğal şifa kaynağı olarak safir tercih edilir.
Safir Taşı Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Safir taşı masallara konu olmuş güzelliği ve parlaklığı kadar fizyolojik ve psikolojik sağlık üzerindeki etkileriyle de ünlü bir doğal taştır. Buna göre birçok kaynakta değinilen safir taşının faydaları aşağıda bir araya getirilmiştir;
- Kişilerin özgürlük duygularını uyandırır
- İnsanların birbirlerine veya durumlara karşı sezgilerini artırır
- Bireylerin kendilerine özsaygılarını artırmalarında etkisi gözlemlenmiştir
- İletişim taşı olması itibariyle insanların sosyal yaşamları üzerinde pozitif etkisi vardır
- Böbrek sorunu ve mide rahatsızlığı yaşayan kişiler üzerinde iyileştirici etkisi olduğu ifade edilir
- Hormonlar üzerinde de safir taşının etkisi gözlemlenmiştir. Nitekim kişilerin tiroit hastalığı benzeri salgı bezlerine ilişkin sorunlarında artı yönde etkisi gözlenmiştir
- Odaklanma problemi yaşayan kişilerde dinginlik ve huzur sağladığı belirtilir
- Kulak ve göz sağlığı sorunu olanların ilaç takviyelerinde belirgin düşüş yaşandığı bildirilir
- Bağışıklık sisteminde de safir taşının direnç özelliği kendini göstermektedir. Safir taşını kullanan insanların metabolizmal rahatsızlıkları daha kolay atlattıklarından bahsedilir.
- Uyku sorunları yaşayan kişilerin daha rahat uyku düzenine kavuştukları ifade edilir
- Görme sorunu olan kişilerin safir kullanmaları sonrası belirgin şekilde iyileşme gözlendiği sık sık dile getirilir
Safir Taşı Evde Nereye Konur?
Safir taşının evde konulabileceği yerler konusunda bir sınır bulunmamakla birlikte taşın hasar görmesini engelleyecek koşullarsa muhafaza edilmesi önerilir. Öte yandan safir taşının kullanım şekillerinde farklılıklar deneyerek kişiler taşın etkisini daha fazla hissedebilme çabası içerisine girerler.
Safir Taşı Nerede Satılır?
Safir taşı satın almak isteyen kişiler, satın alacakları safir türüne göre farklı satış mercilerinden faydalanabilirler. Nitekim doğal taş özelliği amacıyla safir taşını almak isteyen kişiler gümüşçüler, doğal taş mağazaları ve internet üzerinden safir taşı satın alabilirler. Öte yandan daha lüks ve şık tasarıma sahip kıymetli taşlarla bezenmiş safir aksesuarı ve takısı almak isteyen kişiler için en doğru adres kurumsal mücevherat adresleri olacaktır.
Mücevherat mağazaları
Safir Taşı Fiyatı Ne Kadar?
Safir taşının fiyatı taşın büyüklüğüne, rengine, çıkarıldığı bölgeye, geçmişine, parlaklığına ve işlem görme derecesine benzer faktörlere göre değişiklik gösterir. Sıklıkla mücevherat sektöründe ismi duyulan safir, daha az işlem görmesi ve daha basit materyallerle kombin edilmesi halinde daha uygun fiyata bulunabilir.
Safir taşı satın almak isteyen kişi, niyetine göre farklı fiyatlarla karşılaşacaktır. Bir başka ifadeyle doğal taş özelliğinden faydalanmak isteyen kişiler için orijinallik mevzu bahisken estetik ikinci planda kalmaktadır. Dolayısıyla taşın takı veya aksesuara dönüşümünde kullanılan materyalin değeri de daha geri planda kalır. Bu niyetle safir almak isteyen kişi daha uygun fiyatlarda taşını alabilecektir.
Safir taşlarla bezenmiş aksesuar ve takı severlerin ise safir satın alma niyetleri tamamen taşın kıymetine ve estetik değerine bağlıdır. Dolayısıyla önlerine pırlantalarla oldukça şık görünüme büründürülmüş eşsiz mücevherat geldiğinde fiyat çok daha yüksek seviyelerde seyredecektir.
Safir Taşı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Kıymetli ve değerli maden safir taşının bakımı ise maddi manevi önemli bir konudur. Nitekim bakımı ve temizliği titizlikle takip edilen safir maddi olarak değerinden bir şey kaybetmeyecektir. Manevi olarak ise enerji yoğunluğuyla dolduğundan bakım sonrası tekrardan enerjisini tazeleyecektir.
Safir taşının bakımı diğer doğal taşların bakımından pekte farklı değildir. Buna göre safir taşının bakım ve temizliğinde aşağıdaki adımlar takip edilebilir;
- Negatif enerji yüklenmiş safir, yıkanarak temizlenebilir
- Safir yıkanırken taş hafifçe suda bekletilmeli ekstra bir direnç uygulanmamalıdır. Aksi halde taşın deformasyona uğramasına sebep olunabilir.
- Safir temizleme ve bakım işlemi 10 günde bir yinelenmelidir
- Temizleme için kullanılacak su, oda sıcaklığı derecesinde olmalıdır
- Temizleme suyu arı su olmalı, kimyasal madde eklenmemelidir
- Safir yıkama haricinde toprakta bekletme ile de negatif enerjilerden arındırılabilmektedir
- Topraklanma ile bakımı yapılacak safir için ev içerisindeki doğal saksı topraklarından faydalanılabileceği gibi bahçede de taşı toprakta bekletme işlemi yapılabilir.
- Safir su akarken temizlenmek istendiğinde ortalama 5 dakika bu işlem sürdürülür. Bu su çeşme suyu olabileceği gibi tuzlu su veya deniz suyu da olabilir.
- Safir taşının topraklama yöntemiyle bakımı yapılacak ise bu işlem bir gün sürmektedir. Yani toprağa gömülen safir, 24 sonra topraktan çıkarılmalıdır.
- Su ve toprakta bekletme haricinde tütsü ile de safir taşının bakımı yapılabilir. Genellikle adaçayı tütsüsü yakılır ve safir taşı da yakın mesafesinde tutulur. Böylelikle taşın negatif enerjiyi boşaltma süreci işlemeye başlar.
- Bir başka bakım yöntemi ise mum ışığından yararlanmadır. Mum yakılarak ışığı aracılığıyla safir temizlenir.
Safir Taşı Hakkında İlginç Bilgiler
Safir taşı hakkında tarih boyunca birçok hikayenin geçtiği hatta masallara konu safir yüzükleri, mücevher sandıklarını bilmeyen yoktur. Antik Mısır ve Yunan tarihinde ise safir, sarayların kraliyet taşı olarak görülmüştür. Mineral grubunda ulunan safir taşı Arap saraylarının da vazgeçilmez parçası olmuştur.
Safir Taşı Hakkında Her Şey
Safir taşı genellikle mavi ve tonlarını çağrıştırsa da doğada mavi haricinde mor, sarı, yeşil renkleri de bulunur. İletişim taşı olarak adlandırılan safir taşının iyileştirici etkileri her renginde farklı yoğunlukta işleyebilmektedir. Dolayısıyla kişiler öncesinde her safir taşı renginin belirgin özelliğine göre tercihte bulunurlar.
Ayrıca Rutilli Kuvars Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.