Oltu Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Erzurum şehrinin Oltu ilçesinden adını alan Oltu taşı, kimi kaynaklarda Jet ya da sabır taşı adlarıyla da anılmaktadır. Kolaylıkla şekil alabilen, işlendikçe parlaklığı artan ve dolayısıyla çoğunlukla aksesuarlarda tercih edilen bir taştır. Mücevher kategorisine girmese de sıradan taşlardan daha değerlidir. Bu sebeple yarı değerli bir doğal taş olarak kabul edilmektedir.
Table of Contents
Oltu Taşı Ne Anlama Gelir?
Oltu taşının anlamı, bir diğer isminden anlaşılacağı üzere sabır kavramı üzerinde şekillenmektedir. Taş geleneksel anlamda önemli bir yere sahiptir ve doğada kendiliğinden oluşan bir kaya türüdür. En belirgin etkileri arasında ortamdaki negatif enerjiyi çekmek ya da vücudu negatif tesirlerden arındırmak vardır. Çok fazla enerji çeken Oltu çatlamasıyla dikkat çekmektedir. Bu sebeple halk arasında sabır taşı olarak da bilinmektedir. Tıpkı her insanın tahammül sınırı olduğu gibi, Oltu taşının da negatif enerji nedeniyle oluşan bir çatlama sınır mevcuttur.
Oltu Taşı Nasıl Oluşur?
Oltu taşının oluşumu ahşabın fosilleşmesi aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu anlamda, taşın farklı organizmalara dayanan organik bir kökeni bulunmaktadır. Uzun seneler süresince su içinde kalan odun parçaları zamanla sıkışarak değişim geçirir. Böylelikle Oltu taşı oluşur. Geçirdiği kimyasal tepkimeler sebebiyle rengi siyah ya da siyaha çok yakın bir tonda olmaktadır. Kömüre benzetilmekte ve genellikle kömüre benzer kokusu bulunmaktadır.
Milyonlarca yıl sürebilen oluşum aşamasında taş, diğer taşlardan ayrıldığı kimi özellikler de kazanmaktadır. Bunlar genellikle taşın maruz kaldığı manyetik etkilerle ilgilidir. Oltu doğanın dengesini korumak ve enerjisini düzenlemek üzerine oluşmaktadır. Oluşum sürecinde bu özellikleri kazanan taş son halini aldığında ise, insanlar tarafından kullanılmadığında bile, enerji dönüşümüne katkıda bulunur.
Oltu Taşı Nerede Çıkarılır?
Oltu taşının çıkarıldığı yer, adını aldığı Erzurum şehrinin Oltu ilçesidir. İlçenin kuzeydoğu kısmında Oltu taşının çıkarıldığı büyük bir rezerv mevcuttur. Doğadaki değerli taşlardan biri olan Oltu, dünyanın diğer bölgelerinden de çıkarılabilmektedir. Fransa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere farklı ülkelerde bulunabilmektedir.
Özel yöntemlerle çıkarılarak farklı ülkelere ithal edilmekte ve bilhassa ziynet eşyası imalatında sıklıkla kullanılmaktadır. Yumuşak bir linyit çeşidi olduğu için linyit yataklarının çevresinde az miktarlar halinde bulunma ihtimali mevcuttur. Ancak spesifik özellikleri nedeniyle herkesçe işlenebilmesi söz konusu değildir. Dolayısıyla çıkarıldığı bölgelerde Oltu taşı büyük bir ekonomik kazanç kapısıdır.
Oltu Taşı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Oltu taşı alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sırada güvenilir bir marka veya bir dükkandan alışveriş yapılması gelmektedir. Bunun başlıca nedeni, sahte taşların ikinci kalite Oltu taşı adı altında satılmasıdır. Fakat doğal taşlar söz konusu olduğunda ikinci kalite kavramını kullanmak doğru değildir. Ürünün görüntüsü Oltu taşına benziyor olsa da özellikleri çok farklı olduğundan kişilerin kandırılma ihtimali yüksektir. Dolayısıyla alışveriş yapmadan evvel bu taş ile ilgili tüm bilgilere hakim olmak önemlidir.
Öte yandan, Oltu kişiye özel seçilmelidir. Ev eşyası olarak kullanılacaksa tüm ev halkı için sadece bir tane alınması kafidir fakat aksesuar amacıyla alınan Oltu kişisel olmalıdır. Bu aşamada önemli olan bir diğer husus, kişi tarafından taşın beğenilerek alınmasıdır. Taş kişiyi manevi olarak rahatlatma tesiri gösterdiğinden, taş sevilmediğinde kişi ile arasındaki bağ zayıf kalacaktır. Bu durumda nedensiz gerginlikler, daimi uyku durumu veya yorgunluğa yol açabilir.
Taş ihtiyaç için temin ediliyorsa ortaya çıkarabileceği bütün etkiler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek gerekir. Taşın ruhsal ve fiziksel anlamda gereksinimi karşılayıp karşılamayacağına dikkatlice karar verilmelidir. Ayrıca gelişim ya da tedavi amacıyla alınan ürünler uzun vadeli kullanımda etki gösterebilmektedir. Dolayısıyla sadece bir defa kullanılan taştan hızlıca etki beklemek doğru olmayacaktır.
Oltu Taşı Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?
Oltu taşının gerçek olup olmadığını anlamak için kullanılan yöntemler son derece basit olsa da yurtdışından getirilerek Oltu taşı olduğu söylenen ürünler arasındaki ayrım yalnızca uzmanlar tarafından yapılabilmektedir. Bu sebeple orijinal bir Oltu taşı satın almak adına özellikle doğallık belgesi talep edilmeli ve bu belgenin olmaması halinde taşa bazı testler uygulanmalıdır.
Bu taşlar genel olarak siyah renkte, parlatılan ürünlerdir. Eğer taş daha açık renge sahipse, farklı desenleri varsa veya heterojen bir görünümü bulunuyorsa gerçek olmadığı anlaşılmaktadır. Parlaklık kontrolü amacıyla orijinal olduğundan emin olunan bir Oltu’dan yararlanmak mümkündür. Ayrıca taş ateşe tutularak gösterdiği tepki incelenebilir; bu taşlar hızlıca alevlenip is bırakarak yanarlar.
Öte yandan sahte ürünlerin görüntüsü, gerçek olanlara nazaran daha soluktur. Kalitesi yapıları yalnızca dokunmakla bile kendisini belli edebilir. Emin olmak adına taşın bir bölümünü kırmak ve iç/dış yapılarını karşılaştırmak bir diğer testtir. Sahte taşların daha hızlı zarar gördüğü unutulmamalıdır. Hiçbir yöntemin işe yaramaması durumunda bir uzman görüşü almak en sağlıklı seçenektir.
Oltu Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?
Doğrudan topraktan çıkarılan Oltu taşı, havayla temas ettiğinde sertleşmeye başlar. İşlenmesi kolay olmasına rağmen işlendikçe sertliği artar. Oltu taşının özellikleri arasından en dikkat çekici olan ise taşın mat halde satılması ancak kullanıldıkça parlamasıdır. Pamuklu eşyalara sürtüldüğünde mıknatıs gibi hareket eder. Ancak bu özellik sadece hafif maddeler için geçerlidir; taş ne kadar büyürse bu etkisi de giderek artacaktır.
Oltu taşı, amorf kristal sisteminde ve mineraloidler sınıfında yer alan enerji alıcı bir maddedir. 8 numara titreşim seviyesi bulunmaktadır. Kırılgan olduğundan Mohs değeri 0,5-2,5 aralığında değişmektedir. Bu nedenle kullanımı esnasında dikkatli olunmalıdır. Muhtemel kazalara karşı taş sürekli güvenli yerlerde tutulmalı; eğer aksesuar olarak kullanılıyorsa takılmadığı zamanlarda kutusunda saklanmalıdır.
Oltu Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Çoğunlukla aksesuarlarda bulunan Oltu taşı çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Bu sebeple Oltu taşının kullanımı birçok tarihi eser ve hazinede görülmektedir. Kutsal sayılan kimi kutu ve sandıklarda, heykellerde, tespihlerde ya da kolyelerde bulunmaktadır. Doğal taş kütleler biçiminde de satılabilen Oltu taşları, yüz masaj gereçlerinde ve benzer ürünlerde de tercih edilebilmektedir.
Yoga, meditasyon, masaj ve ritüel gibi birçok aktivite sırasında Oltu taşının kuvvetli enerjisinden yararlanmak mümkündür. Vücudu dinlendirmek, ruhu olumsuz etkilerden arındırmak ya da ortamdaki kötü enerjilerden kurtulmak için uygulanan her işlemde etkisini göstermektedir. Ancak tüm bunlar için taşın, zıt çalıştığı bir taşla birlikte kullanılmaması gerekmektedir.
Alternatif tıpta da başvurulan Oltu taşları pek çok rahatsızlıkta kullanılabilmektedir. Şifa arayan kişiler için uygunken bereketi kaçan ya da daimi huzursuzluk olan hanelerde de tercih edilmesi mümkündür. Ağrı kesici etkisi sayesinde eklem, baş, kas, mide ve karın ağrılarında tedavi edici özellik göstermektedir. Fakat negatif enerjiden kaynaklanan hastalıklarda tek başına iyileştirici etki gösterebilse de uzman tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Oltu Taşı ile Hangi Ritüeller Yapılır?
Oltu taşı ritüelleri bireylerin ruhsal dayanıklılık gücünü artırmaktadır. Bu nedenle manevi değerler, geçmişten kurtulmak ve geleceğe yönelmek, zorluklara karşı direnmek gibi ritüellerde Oltu kullanılabilmektedir. Aynı zamanda bütün meditasyon aktivitelerinde enerji dengelemek adına kişinin çevresine yerleştirilebilir. Ancak cilde temas etmesi durumunda en iyi etkisini gösterecektir.
Oltu güç ve sabır veren bir doğal taş türüdür. Ritüel esnasında esas istenen amaca ve konuya yoğunlaşmak önemlidir. Hedefler, amaçlar ve istekler sadece olumlu yanlarıyla düşünülmelidir. Ayrıca başkaları hakkında olumsuz düşünmek de Oltu taşının enerjisini olumsuz etkileyecektir. Üstelik bu özel taş negatif enerji dolayısıyla çatlayabildiği için negatif düşüncelerden uzak durmaya ekstra özen gösterilmelidir.
Oltu Taşı Hangi Çakra ile Uyumludur?
Oltu taşı insan bedenindeki enerji akışını kontrol etmektedir. Dolayısıyla enerji akışının en mühim noktaları olan çakraların çalışmasında da etkisi bulunmaktadır. Oltu taşının uyumlu olduğu çakra bilhassa kök çakradır; bu çakrayla güçlü bir etkileşim içerisindedir. Ancak kapalı ya da az çalışan her çakranın daha etkin çalışmasında rol oynayabilmektedir.
Kök çakra, bireylerin benliğini ve hayatta kalma güdüsünü sembolize etmektedir. Bu çakrada zayıf bir akış olması durumunda, kişi ait olduğu yeri bilemez. Oltu taşıyla beraber enerjisi güçlenen kişinin özgüveni de aynı şekilde yükselir. Bedenin ve ruhun bağlantılı olmasına katkı sağlayarak yabancı bir dünyada yaşıyormuş hissinin önüne geçer. Böylelikle alınan kararlar daha doğru olur.
Oltu Taşının Uyumlu Burçları Nelerdir?
Bütün burçlar istedikleri doğal taşı kullanmakta özgürdür fakat kimi taşlar kimi burçlarla özellikle uyum göstermektedir. Bu esasında kişilerin hangi doğal taş ile daha iyi hissedeceğini bulması için bir yoldur. Oltu taşının uyumlu olduğu burçlar ise Oğlak burcu ya da yükselen Oğlak burcudur. Bu burca sahip kişiler Oltu taşının eşsiz etkilerinden maksimum düzeyde yararlanabilir. Doğal taş burcun olumsuz özelliklerini törpülerken hem çevresini hem de kendisini memnun edebilir.
Eli açık olmalarıyla tanınan Oğlak burçları, Oltu taşına başvurarak maddi kaynaklarını daha dikkatli biçimde harcayabilir. Duygusal anlamda yaşanan sorunlar daha çabuk ve zararsız şekilde atlatılabilir. İhtiyaç duyulan otorite kurularak hem maddi hem manevi ilişkiler dengede tutulabilir. Kısacası Oğlak burçları hırs, inat veya aşırı duygusuzluk, tepkisizlik gibi niteliklerinden Oltu taşı sayesinde arınarak kendilerini daha çok sevmeyi başarabilirler.
Oltu Taşı Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Oltu taşının faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Oltu taşı ruhsal bir şifa kaynağıdır.
- Ruhsal sancıları dindirmektedir.
- Duyguların kontrolüne destek olarak pişmanlığa sebep olacak şekilde davranılmasını engellemektedir.
- Ruhsal rahatsızlıklardan koruma ya da var olan hastalıklarda tedaviye destek olma özelliğine sahiptir.
- Davranış bozukluklarını düzeltmek amacıyla Oltu taşından yararlanmak mümkündür.
- Fiziksel faydaları da bulunan Oltu taşı, başta bağışıklık sistemi olmak üzere bütün sistemlerin çalışma prensibini düzenlemektedir.
- Kişinin problemli organlarını hissetmesini sağlayarak gereken tedaviyi başlatır.
- Uyuşmalara, dengesizliğe, unutkanlığa, baş dönmesine, baş ağrılarına karşı son derece etkilidir.
- Kemik ve eklem ağrıları için doğal bir ağrı kesici niteliği taşıyan Oltu taşı, aynı zamanda stres kaynaklı rahatsızlıkları engelleme özelliğine sahiptir.
- Toksinlerin vücuttan hızla atılmasında etkilidir.
- Hızlıca ödem atmaya ve zayıflamaya destek olur.
- İç organları temizleyerek bireylerin bedenen daha genç hissetmesine olanak tanır.
- Cildi gençleştirme, gözenekleri açma, kırışıklıkları önleme, oluşan göz altı morluklarını giderme benzeri tesirleri bulunmaktadır.
Oltu Taşı Evde Nereye Konur?
Oltu taşının evde konulabileceği yer evin hemen hemen her alanıdır. Fakat taşı fazla sıcaklıktan ve nemden korumak adına dış mekanlara ya da banyolara yerleştirilmemelidir. Ev içerisinde sadece bir adet Oltu taşı bulunması bile bütün aile için etkili olacaktır. Ancak spesifik olarak bulunduğu odada etkisi daha yüksek olduğundan kullanım amacı neyse ona göre yerleştirilmesi daha doğru olacaktır.
Bireysel olarak güçlü olmak, huzura kavuşmak ya da sabır gereksinimini gidermek üzere kullanılan Oltu taşı yatak odalarında konumlandırılmalıdır. Aksesuar olarak tercih edilmediklerinde bir doğal kütle olarak kullanılmaları olasıdır. Çocuklarda kişilik gelişimine katkıda bulunması için çocuk odalarına, çalışmaların daha verimli hale getirilmesi için çalışma odalarına ya da kütüphane raflarına yerleştirilebilmektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken tek nokta, evde küçük çocuk ya da evcil hayvan varsa muhtemel kazalara karşı taşın yüksek yerlere konmasıdır.
Oltu Taşı Nerede Satılır?
Oltu taşı son derece yaygın olarak kullanılan ve çeşitli hikayeleri olan doğal bir taştır. Bu nedenle doğal taş satışı yapan hemen her mağazada bulunmaktadır. Oltu taşı satın almak, bilhassa çıkarıldığı bölgelerde oldukça kolaydır. Çeşitli bijuteri dükkanlarında ya da internet satış mağazalarında Oltu taşı bulmak mümkündür. Ancak sahte bir taş almamak adına güvenilir markalardan, taşın orijinalliğini kontrol ederek ve taş ile ilgili ayrıntılı bilgi edinerek alışveriş yapılmalıdır.
Oltu Taşı Fiyatı Ne Kadar?
Doğal taşlar genel olarak sıradan aksesuarlardan daha yüksek fiyatlı olmaktadır. Bunun nedeni, yarı değerli süs taşı kapsamında satışa sunulmalarıdır. Öte yandan piyasada doğal taşlara biçilen pahayı etkileyen birçok etmen bulunmaktadır. Son derece yaygın kullanılan bir taş olduğundan Oltu taşının fiyatı herkesin satın alabileceği düzeydedir. Beraberinde kullanılan materyallere ve diğer taşlara bağlı olarak fiyatı değişebilmektedir. Ürün içerisindeki Oltu taşı miktarı arttıkça fiyatı da aynı oranda yükselecektir.
Oltu Taşı Bakımı ve Temizliği?
Oltu taşının bakımı ve temizliği birbirinden farklı uygulamalardır. Temizlik sadece taşın dış yüzeyinin temizlenmesi anlamına gelir; ancak bakım taşın enerjilerinin temizlenmesidir. Temizlik amacıyla doğal taşın zarar görmemesi için sadece yumuşak ve nemli bir bezle silinmesi gerekmektedir. Bu sırada kimyasal hiçbir ürüne başvurmamak önemlidir. Oltu taşının bakımı için ise farklı yöntemler uygulanabilmektedir.
Taşın enerjilerinin temizlenmesi için su ya da toprağa ihtiyaç duyulur. Herhangi bir toprağa gömülmesi ya da toprak yüzeyinde bekletilmesi taşta biriken negatif enerjinin toprağa aktarılmasına olanak tanıyacaktır. Akan su kaynağına bırakıldığında, yine aynı şekilde Oltu negatif enerjilerinden arınacaktır. Fakat akan suya bırakılırken bir ipe sıkıca bağlanarak ucundan tutulması taşın kaybolmaması için önemlidir.
Bir diğer yöntem ise taşın gün veya ay ışığı yardımıyla temizlenerek dinlendirilmesidir. Herhangi bir zaman diliminde taşı bu ışıkları alacak biçimde yerleştirmek enerji bakımı için yeterlidir. Öte yandan Oltu taşının bakımı uyumlu olduğu diğer doğal taşlar, farklı aromalara sahip tütsüler ya da doğal mumlar aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Taş sıklıkla kullanılıyorsa yaklaşık 2 haftada bir, normal aralıklarla kullanılıyorsa ayda bir, nadiren kullanılıyorsa 6 ayda bir bakımı yapılmalıdır. Böylece Oltu taşından alınan verim maksimum seviyeye çıkacaktır.
Oltu Taşı Hakkında İlginç Bilgiler?
Tarihi M.Ö. 1400’lü senelere dayanan Oltu taşı hakkında, organik bir kökene sahip olmasından dolayı, kötü ruhlardan koruduğu düşünülmekteydi. Bu nedenle antik mezarların içinde ya da dışında Oltu taşları kullanılmaktaydı. Viktorya döneminde de benzer biçimde cenaze törenlerinde, kötü günlerde, yas zamanlarında iyileştirici etkisinden yararlanılmaktaydı.
Oltu, Yunan mitolojisinde de önemli bir yer edinmiştir. Antik tapınaklarda rastlanılan bu taş, tanrılar tarafından sevilmek için insanların sıklıkla tercih ettiği bir üründü. Hastalara şifa vermesi için yakınlarında Oltu taşı yakılırdı. Öte yandan Osmanlı padişahları tarafından tespih taşı olarak kullanılmaktaydı.
Oltu Taşı Hakkında Her Şey
Türkiye’nin Erzurum kentinin Oltu ilçesinden çıkarılan Oltu taşı, milyonlarca yıl içerisinde fosilleşen ağaç köklerinden oluşmaktadır. Bir linyit çeşidi olan karbon bileşenidir. Topraktan çıkarıldığında yumuşak olan Oltu taşı, hava ile temas ettiğinde sertleşmeye başlar. Şifalı ve yarı değerli taş grubuna giren Oltu taşı, bilhassa tespih ve farklı takıların imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır. Erzurum’da ‘’Kara Kehribar’’ ismiyle tanınan Oltu , Mayıs-Eylül ayları arasında, Sarıçam Ormanları ile kaplanan dik yamaçlardan çıkarılır. Latince ismi ‘’Jayet’’tir. Tespih yapımının vazgeçilmezi olarak bilinen Oltu taşı ayrıca Hindistan, Fransa, İspanya, Almanya, ABD, Polonya, İngiltere ve Rusya’da bulunabilmektedir. Orta çağlarda kutsal olduğuna inanılan sandık ve heykellerin yapımında kullanılırken 19. Yüzyılda daha çok mücevher üretiminde tercih edilmiştir.
Ayrıca Obsidyen Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.